Bijonse uvredila osobe sa invaliditetom, stigle žestoke osude!

05.08.2022

09:08

Ćerka Bijonse

Bijonse na rubu osuda

Bijonse je razbesnela  fanove zbog pesme „Heated“ u kojoj je, mnogi smatraju, uvredila osobe sa invaliditetom.

Novi album „Renesansa“ sadrži jednu numeru čiji je tekst razljutio obožavaoce. Radi se o pesmi „Heated“, preciznije o stihu „Spazzin on that ass, spaz on that ass“, što bi otprilike značilo „grčim se na toj gu*i“, pritom aludirajući na spastičnost. Time se, navode, degradiraju osobe koje imaju cerebralnu paralizu.

Izraz se smatra uvredljivijim u Velikoj Britaniji nego u SAD, pa su tako mnogi obožavatelji tražili od Bijonse da izbaci stih iz svoje nove pesme.

Takođe se i nekolicina aktivista na društvenim mrežama izjasnila da su protiv pesme koja koristi takav izraz.

Dakle, Bijonse takođe koristi izraz „spaz“ u svojoj novoj pesmi? Zar nismo ništa naučili? Bijonse je koristila reč „spaz“ u svojoj novoj pesmi „Heated“. Meni, zajednici osoba s invaliditetom i napretku koji smo pokušali da postignemo s Lajzo, to je kao šamar – neki su od komentara.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Beyoncé (@beyonce)

Inače, iako je u kontekstu Bijonsine pesme ta reč imala drugačije značenje, odlučila je da ponovno snimi istu, ali s drugim rečima.

Njen izdavač je rekao za „BBC“ da ove reči nisu korišćene s namjerom da ikoga povrede, te da će ih zameniti, ali nije otkrio kada.

Nedavno je američka muzičarka Lajzo prozvana zbog korišćenja iste uvrede u jednoj od svojih novih pesama. Nakon što su je kritikovali na internetu zbog uključivanja te reči, Lajzo je ponovo uredila pesmu i dala izjavu u kojoj je rekla da nikada ne želi da promoviše pogrdni jezik.

IZVOR: Telegraf

SLIKE: Instagram

Još iz kategorije